Author Topic: Variable Voltage Amplitude Control  (Read 15818 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Login to see usernames

  • Hero member
  • ****
  • Posts: 980
Re: Variable Voltage Amplitude Control
« Reply #8 on: April 14, 2009, 19:49:22 pm »
This question is probably more for Jolt, will the Jolt circuit do the job your frequency generator is doing?

Offline Login to see usernames

  • Moderator
  • Hero member
  • ****
  • Posts: 657
Re: Variable Voltage Amplitude Control
« Reply #9 on: April 14, 2009, 20:01:38 pm »
yes it will.

now that voltage amplitude can be controlled seperately jolt's circuit will work as the pulse driving circuit.

(http://i2.photobucket.com/albums/y2/kinesisfilms/variable.jpg)

the above is completed....you can see in the image i made of the diargram that it is doing just that......

Offline Login to see usernames

  • 50+
  • *
  • Posts: 68
Re: Variable Voltage Amplitude Control
« Reply #10 on: April 14, 2009, 20:23:42 pm »
i just got a bunch more......ok here is the thing.....i get a signal to finally go through!.....but i blew my mosfet!

so i need a very strong mosfet.

i will check today after class......and if not then i will order one off line.

but i can now get the signal to show up in the water!

I am curious to know if you were able to do this with your last bifilar and toroid .

How is the input power compared to this one .

Offline Login to see usernames

  • Moderator
  • Hero member
  • ****
  • Posts: 657
Re: Variable Voltage Amplitude Control
« Reply #11 on: April 14, 2009, 21:39:45 pm »
before i was just pulsing with power.......that is not how it's done......ever since i got a new function generator it had an amplitude option.......so i actually got to see the effects of amplitude.

i think this is the main reason why it never works for anyone who tries to pulse a square wave into there bifilar and just gets another square wave out......it is all about hte proportion between amplitude frequency and power......in a sense there are 2 resonance's one inside the coil to produce the double pulse train and one between the inductor and capacitor.

i would love to try again with my old bifilar (copper)....but i shorted it out at around 4 kv trying to get the double pulse.

Offline Login to see usernames

  • Moderator
  • Hero member
  • ****
  • Posts: 657
Re: Variable Voltage Amplitude Control
« Reply #12 on: April 15, 2009, 03:25:15 am »
hmm....the higher and higher i raise the amplitude to battle the waters dampening effect my mosfet starts to hate the voltage.

i am basically using a mosfet as an optocoupler of sorts.

so there are around 3-5 different ways to pulse the circuit.....one can be with a 50 percent duty cycle pulse....another can be with a unipolar pulse.....but then the vic must be connected differently......regardless a unipolar pulse is sent into a capcitor to begin charging the capacitor which naturally happens in a step like effect (ie the angled waves)...there are no saw  waves pulsed into the primary......variable amplitude from 0-12 volts means that it is controlable for different gas output effects for speeding up and slowing down......becuase voltage amplitude and pulse width rate both directly effect gas production.


one of my mosfets has a voltage breakdown of 100volts.....and i blew that one.

hmm i will keep experimenting......john's coil works beautifully but hates water.

Offline Login to see usernames

  • Hero member
  • ****
  • Posts: 980
Re: Variable Voltage Amplitude Control
« Reply #13 on: April 15, 2009, 03:37:49 am »
i see optocouplers all over stans stuff.

and since this vic is for the injectors, it would be handling about 7.4 microliters of water per shot, so a 3" tube may just be too large to get the proper effect. I think john mentioned it was 28k times as large of capacitance ...

Just a finer detail to sort out in the big picture, keep going!

Offline Login to see usernames

  • Moderator
  • Hero member
  • ****
  • Posts: 657
Re: Variable Voltage Amplitude Control
« Reply #14 on: April 15, 2009, 04:29:01 am »
no this vic can also be used for the 3 inch tubes.....this vic is capable of 40,000 kv......it can be used for the gas processor the tubes the injectors......everything......there is no difference.....only how it is pulsed and at what amplitude.

read all of stans patents.....it is quite clear what the vic is capable of.

i just need to figure out this last part.

Offline Login to see usernames

  • Moderator
  • Hero member
  • ****
  • Posts: 657
Re: Variable Voltage Amplitude Control
« Reply #15 on: April 15, 2009, 05:03:42 am »
(http://i2.photobucket.com/albums/y2/kinesisfilms/interconnected-1.jpg)

hmm......what did stan use to combine the driving pulse and the voltage amplitude.....i have it hooked to the primary coil as in the diagram but i am using a mosfet in between and having the grounds go through that....

(http://i2.photobucket.com/albums/y2/kinesisfilms/howdotheyconnect.jpg)

damnit....i can try a larger mosfet....but i would have to order it and wait for it.